Het componeren van een kunstwerk

inleiding
Watertanks in New York: de Kunst van Water is een project dat is ontstaan vanuit een fascinatie. Het project is een zoektocht naar de oorsprong van een fascinatie voor de watertanks op de daken van gebouwen in New York. De zoektocht is een gegeven. De resultaten van de uitkomst niet. Hierin ligt de uitdaging op weg te gaan. Nieuwsgierig, onderzoekend, vragend, maar ook wetend dat achter elk antwoord een nieuwe vraag wacht. Eerder de tijd dan een definitief antwoord zal bepalen waar het project stopt. Het gaat meer om het op weg zijn en de ontdekkingen die tijdens de tocht worden gedaan. Dit project is als het water zelf. Er is een bron waaruit het water ontspringt. De eindbestemming van water laat zich raden.

doel
Het doel van dit project is communicatie tot stand brengen over vragen die zo voor de hand lijken te liggen dat er niet, of niet meer, over wordt nagedacht. Het project zet mensen aan tot verwondering, verbazing. Het moedigt aan tot nadenken over vragen als: is wat ik zie werkelijk wat ik zie? Watertanks in New York: de Kunst van Water activeert en stimuleert de kunst van het kijken, het denken en het luisteren. Kijken, denken en luisteren vormen een drieŽenheid die inhoud geeft aan de ervaring.

middelen
Onderzoek met behulp van beeld, woord en geluid, en uiteindelijk het exposeren van het gevonden materiaal moeten het antwoord geven op de vraag waarin deze fascinatie haar oorsprong vindt en of deze fascinatie universeel is. Het is de bedoeling en ligt in de aard van deze zoektocht andere kunstenaars uit te nodigen vanuit hun discipline antwoorden te zoeken.

tijdsduur
Het project neemt naar schatting een periode van vijf jaar in beslag. In februari 2000 is het project gestart.