watertanks op montevideo

Idee: twee New Yorkse, werkelijk functionerende, watertanks op het dak van het gebouw Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam met een publiekelijk toegankelijke expositieruimte op de verdieping direct onder de watertank, zodat mensen in de gelegenheid zijn de watertanks op het dak te bezichtigen.

Korte historie: van idee naar werkelijkheid, Ineke Hauer

  1. Begin 2000 ben ik gestart met het project Watertanks in New York: de Kunst van Water. Een project dat als vertrekpunt heeft mijn fascinatie voor het fenomeen watertanks op de daken van New York.

  2. Eind van dat jaar heb ik op uitnodiging van Karelse van der Meer Architecten in Rotterdam een expositie georganiseerd over de watertanks.

  3. In 2001 komt, naar aanleiding van een suggestie in een column van Rascha Peper in de NRC, het boek Hoog Water uit. Een literair curiosum in een beperkte oplage over de watertanks in New York met foto's en teksten van mij en literaire bijdragen van Rascha Peper, Henk Hofland, Lisette Lewin, Lucas Ligtenberg, Pieter Kuster, Max Dendermonde en Rody Chamuleau. (Uitverkocht)

  4. Een tweede boek Hoog Water, een uitgebreidere versie met meer bijdragen en meer foto's verschijnt op mijn naam in 2003 bij uitgeverij Ad. Donker te Rotterdam. (Verkrijgbaar in de boekhandel)

  5. Gaandeweg het werk-- en denkproces van het project Watertanks in New York: de Kunst van Water ontwikkel ik het idee New Yorkse watertanks te plaatsen op een Rotterdams gebouw. Watertanks die zowel de functie hebben van een kunstwerk, als een landmark en die bovendien ook een ode zijn aan een fenomeen dat al meer dan honderd jaar in ongewijzigde vorm functioneert.

  6. Zoals in 2000 een column van Rascha Peper in de NRC de aanzet was tot het uitbrengen van het boek Hoog Water, zo waren een artikel over het gebouw Montevideo van Mecanoo Architecten en een interview in een magazine met Francine Houben, directeur van Mecanoo Architecten, de aanzet tot het maken van plannen voor het realiseren van watertanks op en een expositieruimte in Montevideo.

  7. In februari 2002 heb ik het eerste gesprek over deze plannen met enkele mensen van Mecanoo Architecten, waaronder Francine Houben.

  8. Francine Houben legt kort daarop mijn plannen voor aan het Quality-team Kop van Zuid en aan de raadscommissie ruimtelijke ordening van de gemeente Rotterdam. Beiden reageren enthousiast op mijn ideeën. ING- vastgoed staat niet afwijzend tegenover deze ideeën.

  9. Als voorproef op de samenwerking en als introductie van de watertanks op Montevideo organiseer ik in 2003 een expositie bij Mecanoo Architecten in Delft.

  10. In 2003 is de bouw gestart van het appartementencomplex Montevideo.

  11. Als opmaat naar de watertanks op Montevideo heb ik in de zomer van 2003 de manifestatie Hoog Water gepresenteerd in gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier in Rotterdam, schuin naast de locatie waar het appartementencomplex Montevideo in aanbouw is.

  12. In 2004 vindt de oprichting plaats van de stichting Watertank die zich voornamelijk ten doel stelt de benodigde gelden voor de installatie van de watertanks op Montevideo te verwerven.

  13. In 2004 wordt deze website van het project Watertanks in New York: de Kunst van Water actief. In de link stand van zaken wordt regelmatig verslag gedaan van de ontwikkelingen en vorderingen van het project.

  14. In 2004 opent het Werkcentrum Watertank in gebouw Las Palmas in Rotterdam haar deuren.

  15. In 2005 vindt de installatie plaats van de watertanks op Montevideo.

New Yorkse watertanks op een Rotterdams gebouw

"De blik naar boven opent de wereld. Reiken naar de hemel, gronden in de aarde, water vervattend. Wat wil je nog meer?"

New Yorkse watertanks op een Rotterdams gebouw is een concept dat onderdeel is van het project Watertanks in New York: de Kunst van Water. Een kunstproject in beeld, woord en geluid, opgezet en uitgewerkt door Ineke Hauer.
Het project Watertanks in New York: de Kunst van Water is gestart in 2000 en wordt in 2005 afgerond door middel van een grote eindmanifestatie met als apotheose de installatie van twee watertanks op het op dit moment nog in aanbouw zijnde gebouw Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam.

New Yorkse watertanks op een Rotterdams gebouw

omdat New York dé hoogbouwstad van Amerika is
omdat Rotterdam zich profileert als dé hoogbouwstad van Nederland
omdat New York een uitgesproken daklandschap heeft
omdat Rotterdam een daklandschap heeft dat nauwelijks nog is ontwikkeld
omdat New York en Rotterdam van oudsher een band hebben met elkaar
omdat Rotterdam een wereldstad van formaat is, met gebouwen van wereldformaat
omdat dit vraagt om iconen
omdat de watertank zo'n icoon is

Watertanks op Montevideo

Twee watertanks op Montevideo verbeelden helder de relatie tussen Rotterdam en New York en de verbinding van twee continenten. Vormgegeven door de keuze voor de installatie van twee New Yorkse watertanks op het Rotterdamse gebouw Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam. Ooit was de Wilhelminapier het vertrekpunt naar Amerika voor talloze emigranten. Het gebouw Montevideo is een ontwerp van Francine Houben van Mecanoo architecten. Francine Houben heeft zich voor het ontwerpen van Montevideo o.a. laten inspireren door de hoogbouw in New York in het interbellum van de vorige eeuw en de oceaanstomers die indertijd tussen New York en Rotterdam voeren. De watertanks op Montevideo zijn daarom zowel een kunstwerk, een landmark, als een ode aan een fenomeen dat al meer dan 100 jaar in ongewijzigde vorm functioneert.

watertank, watertank, het is een andere blik die ik je schenk