lees verder... stand van zaken archief

6 februari 2006

De Kunst van Water nu te zien op expositie

De korte film, de Kunst van Water, die zijn première beleefde op het afgelopen International Filmfestival Rotterdam, is op dvd te zien op de overzichts-en verkoopexpositie van Watertanks in New York: de Kunst van Water in gebouw Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam.
De Kunst van Water is een tien minuten durende film die de bouw, de installatie en de betekenis laat zien van de watertank op Montevideo.

Openingstijden expositie

Woensdag  12.00 – 17.00 uur
Vrijdag       15.00 – 20.00 uur
Zaterdag    12.00 – 17.00 uur
Zondag      12.00 – 17.00 uur

Deze overzichts- en verkoopexpositie loopt tot 1 april a.s. Al het getoonde werk is te koop.

Locatie

De expositie bevindt zich op de begane grond van de ‘Watertoren’ van het appartementencomplex Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het gedeelte waarop de watertank is geïnstalleerd.

Routebeschrijving

Gewijzigd telefoonnummer

Het telefoonnummer van stichting Watertank is gewijzigd in
010 290 91 79

lees verder...stand van zaken archief

11 januari 2006

Watertank op Montevideo op het International Filmfestival Rotterdam

De korte film The Art of Water wordt vertoond op het International Filmfestival Rotterdam.
The Art of Water hebben we gemaakt als voorloper van de documentaire over mijn gehele project Watertanks in New York de Kunst van Water.
De première van The Art of Water vindt plaats op woensdag 1 februari aanstaande, in het programma Rotterdam Perspective in Lantaarn/Venster in Rotterdam.
The Art of Water is een film van 10 minuten over ‘een New Yorkse Watertank op een Rotterdams gebouw’.

Titel The Art of Water
Subtitel A New York water tank on a Rotterdam building
Vertoning International Filmfestival Rotterdam
Datum woensdag 1 februari
Tijd 11.45uur Aanvang programma Rotterdam Perspective vier films van in totaal 115 minuten
Locatie Lantaarn/Venster zaal Venster 1
Adres Gouvernestraat 133 Rotterdam Tel: 010 - 277 22 77
Scenario Ineke Hauer
Regie Ineke Hauer, Adriaan Staal
Camera Tomas Stolk, Adriaan Staal
Geluid Cees van der Knaap, Jeroen Pannekoek
Muziek Klaas Hekman
Montage Erik van de Belt
Productie Dock~Site Productions

Met medewerking van o.a. Rascha Peper, Riek Bakker, Francine Houben, Hugo Bongers en Erik Faber.
The Art of Water is mede mogelijk gemaakt door Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam, Rotterdams Fonds voor de Film en Vesteda BV

English annoucement for foreign visitors of this web site

Film about my watertank on International Filmfestival Rotterdam

Title The Art of Water
Subtitle A New York water tank on a Rotterdam building
Date wednesday february 1st
Time 11.45 a.m. Start program Rotterdam Perspective. Second film is The Art of water (10 minutes)
Location Lantaarn/ Venster zaal Venster 1
Address Gouvernestraat 133 Rotterdam tel: 010- 277 22 77

A New York water tank on a Rotterdam buildingis a concept that is part of the project Water Tanks in New York: the Art of Water. An art project in pictures, words and sound; arranged and produced by Ineke Hauer.
The project Water Tanks in New York: the Art of Water  was started by Ineke Hauer in 2000 and is completed at the end of  2005 by a grandiose final manifestation. The apotheosis of this final manifestation was the installation of a water tank on the Montevideo building, located on the Wilhelmina Pier in Rotterdam.

A New York water tank on a Rotterdam building

because New York is the high-rise building city of America par excellence
because Rotterdam presents itself as the high-rise building city of the Netherlands
because New York has a highly individual rooftop “landscape”
because Rotterdam has a rooftop “landscape” which is still in its infancy
because relations between New York and Rotterdam date from way back
because Rotterdam is a formidable metropolis with formidable buildings
because this asks for icons
because the water tank is such an icon

A water tank on the Montevideo

A water tank on the Montevideo clearly represents the relation between Rotterdam and New York and the ties between the two continents. Embodied by the choice for the installation of a New York water tank on the Rotterdam Montevideo building at the Wilhelmina Pier.
The Wilhelmina Pier was once the point of departure for numerous emigrants to America.
Francine Houben’s design of the Montevideo was, amongst others, inspired by the high-rise architecture of New York during the interbellum period of the last century and the ocean-going steamers sailing between Rotterdam and New York.
Therefore, the water tank of Ineke Hauer on the Montevideo is more than a work of art. It is also a landmark and a tribute to a phenomenon which has functioned in its unaltered form for more than a hundred years.

Film The Art of Water
Script Ineke Hauer
Director Ineke Hauer, Adriaan Staal
Camera Tomas Stolk, Adriaan Staal
Sound Cees van der Knaap, Jeroen Pannekoek
Music Klaas Hekman
Editor Erik van de Belt
Production Dock~Site Productions Rotterdam

With the cooperation of Francine Houben, Riek Bakker, Rascha Peper, Erik Faber en Hugo Bongers

Financial support by Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam, Rotterdams Fonds voor de Film, Vesteda BV

12 december 2005

Tentoonstelling in Montevideo

De tentoonstelling in Montevideo op de Wilhelminapier in Rotterdam die eerder was aangekondigd voor de maand december, is door vertraging van de oplevering van de expositieruimte uitgesteld naar januari a.s. Zodra de definitieve datum van de openstelling van de expositie bekend is, wordt die hier vermeld.

Watertank op Montevideo

Sinds donderdag 27 oktober 2005 staat ‘een New Yorkse Watertank op het Rotterdamse gebouw Montevideo’. Hij staat daar pront en fier, alsof hij er altijd al heeft gestaan. Zo gewoon en tegelijkertijd bijzonder voor wie er oog voor heeft. Er zijn mensen die vinden dat de watertank op Montevideo in al zijn subtiliteit en kwetsbaarheid een kracht uitstraalt die zich makkelijk kan meten met de gebouwen in zijn omgeving. In de reacties die ik bijna dagelijks ontvang wordt vaak waardering uitgesproken over dat de watertank van zoveel kanten is te zien, zowel op afstand als dichtbij. Het doet me goed dat mijn concept van ‘een New Yorkse watertank op een Rotterdams gebouw’, in werkelijkheid ook zo communiceert als ik het me had voorgesteld. De installatie van de watertank op Montevideo is een bijzonder verhaal. Hoewel oktober opmerkelijk veel zonnige en bijna windstille dagen telde, was dinsdag 25 oktober, de dag dat de watertank zou worden geïnstalleerd,  uitgerekend een dag met veel wind, windstoten en regen. Weersomstandigheden die maakten dat de installatie niet kon doorgaan. Op donderdag 27 oktober om 14.00 uur was  het dan eindelijk wel zover, althans dat dacht ik. Alle voorbereidingen waren getroffen, en alles en iedereen stond klaar voor het moment dat de watertank omhoog zou worden getakeld. Toen bleek dat de hijskraan die de klus moest klaren, niet berekend was op deze taak. Een andere zwaardere kraan bleek nodig om de watertank het dak op te hijsen. Later die middag is met de juiste hijskraan de watertank uiteindelijk dan toch opgetakeld en op het dak geïnstalleerd. Rotterdam is een beeld in haar daklandschap rijker. Kijk omhoog!

28 oktober 2005

De watertank staat op Montevideo!

Via de volgende link is een fotoreportage te bekijken van de installatie van de watertank op Montevideo. De fotoreportage is van de hand van Jan Klerks van de stichting Hoogbouw.
Een verslag in woord voor stand van zaken volgt nog.

Tentoonstelling Veerlaan verhuist naar Montevideo

De tentoonstelling aan de Veerlaan op Katendrecht is gesloten. Deze tentoonstelling over het bouwproces van de watertank zoals dat heden ten dage nog altijd wordt toegepast in New York, verhuist naar het gebouw Montevideo op de Wilhelminapier, naar een ruimte op de begane grond van de lage toren waar de watertank op staat. Vanaf ongeveer half november is deze tentoonstelling te bezoeken. Zodra de exacte datum van de opening bekend is wordt deze hier aangekondigd. De tentoonstelling duurt tot eind december van dit jaar.

26 oktober 2005

Installatie watertank Montevideo donderdag 27 oktober om 14.00 uur

De installatie van de watertank gaat door. De weersverwachtingen zijn gunstig. Op donderdag 27 oktober a.s. om 14.00 uur wordt de watertank omhoog gehesen en geïnstalleerd op het dak van de lage toren van Montevideo.
Vandaag, woensdag, is de ijzeren constructie die al ruim een week op de bouwplaats lag, met een hijskraan rechtop gezet. De cederhouten watertank die maandag op de bouwplaats arriveerde is daarna met de kraan op de ijzeren constructie getakeld. Het ziet er veelbelovend uit. Via de webcam op de wesite van http://www.bouwcamera.nl is de installatie van de watertank life te volgen. Eventuele wijzigingen in het programma worden via deze website onder stand van zaken aangekondigd.

25 oktober 2005

Installatie watertank Montevideo donderdag 27 oktober a.s. om 14.00 uur

Het laatste nieuws van vandaag. Donderdag 27 oktober a.s. om 14.00 uur wordt de watertank omhoog gehesen en geïnstalleerd. De weersverwachtingen voor donderdag zijn gunstig. De hijskraan arriveert om ca. 13.00 uur op de bouwplaats van Montevideo. Om 14.00 uur wordt de watertoren - de ijzeren constructie met de cederhouten watertank- in zijn geheel omhoog getakeld. Daarna worden de poten van de ijzeren constructie op de speciaal voor de watertank aangebrachte poeren, op het dak verankerd.
Eventuele wijzigingen in het programma worden via deze website onder stand van zaken aangekondigd.

25 oktober 2005

Door slechte weersomstandigheden vandaag geen installatie van de watertank

Door de slechte weersomstandigheden en de voorspellingen van windstoten in de middag wordt de watertank vandaag niet geïnstalleerd.
Er is sprake van dat de hele operatie verschoven wordt naar donderdag 27 oktober a.s. Zodra er nieuws is komt het in deze stand van zaken.

24 oktober 2005

Aanvang werkzaamheden installatie watertank op Montevideo dinsdag 25 oktober om 13.00 uur

Dinsdag 25 oktober om 13.00 uur wordt de 50 à 60 meter hoge hijskraan op de bouwplaats verwacht die de watertank zal optakelen naar het dak van de lage toren van Montevideo.
Het monteren van de kraan neemt ongeveer een half uur tot drie kwartier in beslag. Daarna volgt het optakelen van de ijzeren constructie en de watertank. De 6 meter hoge ijzeren constructie waarop de cederhouten watertank wordt geïnstalleerd is vorige week op de bouwplaats gearriveerd. Vandaag is de cederhouten ton in onderdelen op de Wilhelminapier aangekomen en ter plekke gemonteerd. Deze ton is drie meter hoog en heeft een doorsnede van 3 meter. Het dakje van de ton is ca. een meter veertig hoog. De trap die toegang geeft tot de watertank heeft een lengte van ongeveer 12 meter.
Dinsdagochtend wordt besloten of de watertoren in zijn geheel of in onderdelen -eerst de ijzeren constructie en daarna de watertank- omhoog wordt getakeld.

17 oktober 2005

Dinsdag 25 oktober installatie van de watertank op Montevideo

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar op dinsdag 25 oktober a.s. is het zover. De watertank op Montevideo wordt die dag geïnstalleerd! Het daklandschap van Rotterdam is daarmee een kunstwerk en een landmark rijker.
Behalve kunstwerk en landmark is de watertank ook een ode aan een fenomeen dat al meer dan 100 jaar in ongewijzigde vorm op de daken van gebouwen in New York functioneert.
Tegelijkertijd nodig ik met mijn installatie van een watertank in het daklandschap van de stad, Rotterdam -dat zich zo uitdrukkelijk profileert als dé hoogbouwstad van Nederland- uit om aandacht te besteden aan haar daklandschap. Dit is een nog redelijk onontgonnen gebied waar veel mogelijk is...
In een folder over 'Watertanks in New York: de Kunst van Water'(zie ook watertanks op Montevideo) heb ik het puntsgewijs als volgt geformuleerd:

Een New Yorkse watertank op een Rotterdams gebouw

omdat New York dé hoogbouwstad van Amerika is
omdat Rotterdam zich profileert als dé hoogbouwstad van Nederland
omdat New York een uitgesproken daklandschap heeft
omdat Rotterdam een daklandschap heeft dat nauwelijks nog is ontwikkeld
omdat New York en Rotterdam van oudsher een band hebben met elkaar
omdat Rotterdam een wereldstad van formaat is, met gebouwen van wereldformaat
omdat de watertank zo'n icoon is

Mijn keuze voor het plaatsen van de watertank op het gebouw Montevideo is uiteindelijk mede bepaald door het gegeven dat Francine Houben zich voor het ontwerpen van Montevideo heeft laten inspireren door de architectuur van de hoogbouw in New York in het interbellum van de vorige eeuw en de oceaanstomers die tussen Rotterdam en New York voeren.
Op de expositie aan de Veerlaan 9 op Katendrecht is nog tot eind oktober een uitgebreide reportage van mijn foto's te zien over het bouwproces van een watertank zoals die vandaag de dag nog altijd wordt gebouwd op de daken van de gebouwen in New York. (zie stand van zaken 9 juni)

19 juli 2005

De watertank op Montevideo is een feit. Hij komt er!

Het heeft er om gespannen of de watertank op het gebouw Montevideo op de Wilhelminapier er werkelijk zou komen, maar deze week is het besluit genomen. De watertank op Montevideo komt er. In september wordt de watertank geïnstalleerd op de lage toren van Montevideo. In de volgende stand van zaken volgt hierover meer informatie.

Avonden over de watertank

Op donderdag 25 augustus a.s. is de volgende avond over de watertanks in New York en de New Yorkse watertank op het Rotterdamse gebouw Montevideo.

locatie: Veerlaan 9, Katendrecht
zaal open: 19.30 uur
aanvang programma: 20.00 uur

Programma (onder voorbehoud)

Rascha Peper auteur. Zij heeft een bijdrage geschreven voor de boeken ‘Hoog Water’.
Riek Bakker directeur van het bureau BVR en stedebouwkundige. Zij maakt tevens deel uit van het Quality Team Kop van Zuid dat toezicht houdt op de ontwikkeling van de Wilhelminapier.
Hugo Bongers secretaris van de Rotterdamse Raad voor Kunst en cultuur. Kunstliefhebber en kunstbeschouwer.
   
Moderator Maria Heiden

Graag aanmelden per e-mail voor 24 augustus: stichtingwatertank@xs4all.nl

Zie voor routebeschrijving onder contact

Verslag van de avond over de watertank

De avond over de watertanks die 23 juni jl. heeft plaatsgevonden aan de Veerlaan op Katendrecht was, ondanks de hitte, een geslaagde avond. H.J.A. Hofland hield een mooi verhaal dat begon bij de Hollandse hitte van het moment die volgens hem: “niets is vergeleken met de New Yorkse zomers waarbij de hitte brandt tussen de kloven van de wolkenkrabbers”. Er zijn volgens Hofland dan twee vormen van troost. De eerste is de airconditioning en de tweede de douche. Een douche met krachtige stralen zoals wij die hier niet kennen. Het nemen van een douche in New York staat volgens Hofland gelijk aan een kleine wedergeboorte. En dat is volgens hem te danken aan de watertorens op de daken van New York. De watertoren is, zo zegt Hofland, een van de functioneelste constructies van onze beschaving. Hij besloot zijn verhaal dan ook met een warm pleidooi voor een watertank op Montevideo. Allart Joffers, projectarchitect van Montevideo, van Mecanoo Architecten hield een korte presentatie over de bouw van Montevideo met als ‘toetje’ een foto van de vier poeren op het dak die ter voorbereiding van de installatie van de watertank al zijn aangebracht. Ik, Ineke Hauer, beantwoordde vragen uit het publiek over ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’. Veel aandacht werd daarbij besteed aan de installatie van de watertank op Montevideo. Maria Heiden leidde de avond op bevlogen wijze.

Werkcentrum Watertank in Las Palmas is verhuisd naar
Veerlaan 9

Het is een trieste aanblik, de nu lege ruimte in Las Palmas op de Wilhelminapier waar de expositie over ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’ heeft plaatsgevonden. Ik heb met weemoed afscheid genomen van deze prachtige locatie. Wat rest is een mooie herinnering en een serie foto’s van de tentoonstelling en het interieur. Vóór de ontruiming hebben we nog filmopnamen gemaakt voor de documentaire die in de maak is over ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’. Rascha Peper, een van de auteurs die een bijdrage hebben geschreven voor het boek ‘Hoog Water’ (zie onder presentaties in het kader van het project), leest voor in de expositieruimte van het Werkcentrum Watertank. Werkcentrum Watertank is inmiddels verhuisd naar de Veerlaan 9 op Katendrecht. Op deze locatie is de expositie te zien over het bouwproces van een New Yorkse watertank. Uitgebreide informatie over deze tentoonstelling kunt u lezen onder stand van zaken 9 juni 2005. Informatie over het Werkcentrum Watertank en hoe u er kunt komen vindt u onder Werkcentrum Watertank.

13 juni 2005

Aankondiging avond over de watertank

Stichting Watertank organiseert op donderdag 23 juni a.s. een avond over de watertanks in New York en de New Yorkse watertank op het Rotterdamse gebouw Montevideo.

Moderator Maria Heiden. Boekhandel v/h van Gennep Rotterdam.

Sprekers o.a.:
H.J.A. Hofland journalist en bewonderaar van de New Yorkse watertanks. Allart Joffers projectarchitect Montevideo. Bureau Mecanoo Architecten. Ineke Hauer kunstenaar. Zij heeft het concept van de watertank op Montevideo ontwikkeld in het kader van haar project Watertanks in New York: de Kunst van Water en werkt nu aan de realisatie van de watertank op Montevideo.

De avond vindt plaats op de nieuwe locatie aan de Veerlaan 9 in Rotterdam Katendrecht (zie onder) met uitzicht op het appartementencomplex Montevideo waarop de watertank wordt geïnstalleerd.

Aanvang: 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur Gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken over het bouwproces van een watertank op een gebouw in New York.

Graag aanmelden per e-mail voor 22 juni: stichtingwatertank@xs4all.nl

9 juni 2005

Veerlaan 9 op Katendrecht open

In de tentoonstelling aan de Veerlaan 9 op Katendrecht in Rotterdam breng ik het bouwproces in beeld van een watertank op een gebouw in New York.
Deze serie van in totaal 30 dia’s in zwart/wit en kleur, heb ik vorig jaar gemaakt in New York.
De serie beslaat de periode van een week en toont het begin van de bouw van de watertank tot de voltooiing van de tank.
In die week veranderden de weersomstandigheden van koud en vriezend weer, naar miezerregen tot uiteindelijk zacht en zonnig voorjaarsweer.
De tank naast de watertank in opbouw is ook aan vervanging toe. Dit is duidelijk zichtbaar door de lekkage die ik in de vorm van ijspegels in het begin van de week op dia heb vastgelegd. Ook dit is op de tentoonstelling te zien. De mosbegroeiing op het hout toont de slechte staat waarin deze tank verkeert.
De drie vrijstaande, fraaie stellingkasten van ieder drie meter breed en twee meter hoog heb ik zo ontworpen en opgesteld dat de dia’s die getoond worden op lichtbakken optimaal tot hun recht komen op deze bijzondere en unieke locatie.
De planken waar de lichtbakken op staan zijn gemaakt van hetzelfde cederhout waarvan ook de watertanks worden gemaakt. Tussen de kasten heb ik ruimte vrijgelaten voor een mooie doorkijk over het water naar het appartementencomplex Montevideo aan de overkant waarop over een aantal maanden een echte New Yorkse watertank zal staan. Op de foto’s ziet u een impressie van de tentoonstelling aan de Veerlaan.

Openingstijden

Veerlaan 9 op Katendrecht en Werkcentrum Watertank in gebouw Las Palmas, Otto Reuchlinweg 45 op de Wilhelminapier, beiden in Rotterdam, zijn tijdens de Architectuur Biënnale tot en met 26 juni geopend op:

woensdag, vrijdag, zaterdag, zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Daarna is alleen nog de Veerlaan geopend op woensdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en volgens afspraak. Het Werkcentrum Watertank verhuist eind juni naar de Veerlaan.

Over het water

Van het Werkcentrum Watertank op de Wilhelminapier is het mogelijk om met de watertaxi naar de Veerlaan op Katendrecht te varen en vice versa. Beide haltes, Hotel New York op de Wilhelminapier en Provimi aan de Veerlaan op Katendrecht liggen op loopafstand van de expositieruimtes.

Onder de grond

Werkcentrum Watertank in Las Palmas en Veerlaan 9 zijn ook per metro bereikbaar. Neem vanaf Rotterdam cs de Erasmuslijn.
Voor Las Palmas uitstappen halte Wilhelminaplein, voor de Veerlaan uitstappen halte Rijnhaven.

5 mei 2005

Van 26 mei tot 26 juni maakt ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’ deel uit van het City Program van de Architectuur Biënnale Rotterdam.
Deze tweede Internationale Architectuur Biënnale draagt de titel ‘de zondvloed’ en staat geheel in het teken van water. Curator van de Biënnale is Adriaan Geuze. De officiële opening van de Biënnale wordt op donderdag 26 mei verricht door Prins Willem Alexander in het Luxor Theater in Rotterdam.
Tijdens de Architectuur Biënnale is het Werkcentrum Watertank geopend op woensdag, vrijdag zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Een goede gelegenheid om (weer eens) een bezoek te brengen aan het Werkcentrum Watertank en te horen en te zien hoe het er met het project voorstaat.
Zie voor informatie Architectuur Biënnale en het City Program: www.biennalerotterdam.nl.

Van 23 april tot 21 mei maken acht fotowerken uit mijn serie ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’ deel uit van de tentoonstelling ‘Hoorn des Overvloeds’ in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Deze tentoonstelling is onderdeel van het artotheekprogramma ‘De Stad. Een Podium’. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam is gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg 75 in Rotterdam. Tel: 010 2092142

Op 4 april jl. was het Gezelschap op bezoek in het Werkcentrum Watertank.
Het Gezelschap is een groep mensen uit de kunst- en zakenwereld die elke eerste maandagavond van de maand op steeds wisselende locaties bij elkaar komen.
Op 4 april waren zij te gast bij in het Werkcentrum. Alle gasten werden in de traditie van het project verwelkomd met een bekertje water.
Daarna kregen zij de gelegenheid de expositie te bekijken. Een lezing over ‘Watertanks in New York: de Kunst van Water’ en gelegenheid tot uitgebreid vragen stellen volgde daarop. De avond werd afgesloten met napraten onder het genot van een drankje.

Op dit moment wordt gewerkt aan verdere uitbreiding van het programma-aanbod van Watertanks in New York: de Kunst van Water. Zodra het programma vaststaat vindt u de informatie op deze website.

14 februari 2005

Sinds begin februari heeft het Werkcentrum Watertank vaste openingstijden. Op zondagmiddag en woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur is het Werkcentrum Watertank zonder afspraak te bezoeken. Zie ook werkcentrum watertank

Veel van het werk aan het project Watertanks in New York: de Kunst van Water gebeurt op dit moment achter de schermen en is daardoor niet direct voor publiek zichtbaar.
Het regelen, organiseren en inrichten van het Werkcentrum Watertank heeft de afgelopen maanden veel tijd en werk gekost, maar het resultaat mag er wezen. Het Werkcentrum is, behalve een expositie- en presentatieruimte, de komende maanden ook het zenuwcentrum van het project.
2005 is het jaar waarin de drie onderdelen beeld, woord en geluid, samenkomen in een eindmanifestatie. Bekroning van deze manifestatie is de installatie van een New Yorkse watertank op het Rotterdamse gebouw Montevideo.
Op deze website en in het Werkcentrum zullen de vorderingen van alle voorbereidingen zoveel mogelijk zichtbaar worden gemaakt. Het is inmiddels zeker dat er één watertank op Montevideo komt te staan en niet drie, zoals nu nog is te zien op het billboard bij de bouwplaats van Montevideo en op de maquettes die in omloop zijn. De planning van de installatie van de watertank op Montevideo is augustus/september

27 november 2004

Het is zover! Het werkcentrum Watertank is ingericht en de eerste bezoekers zijn geweest.
Yvonne Keunen van het Rotterdams Dagblad heeft het werkcentrum Watertank bezocht. In de krant van woensdag 17 november 2004 heeft zij een artikel geschreven over het werkcentrum Watertank. Zie www.rotterdamsdagblad.nl (zoekterm: watertank)
Het werkcentrum Watertank is vanaf nu het kloppend hart van het project Watertanks in New York: de Kunst van Water. Hier kan het geïnteresseerde publiek presentaties en manifestaties bezoeken, waarin de voortgang van het project op de voet is te volgen.
Op deze website worden de activiteiten aangekondigd. Het werkcentrum Watertank heeft uitzicht op de bouwplaats waar het appartementencomplex Montevideo op dit moment verrijst.

Werkcentrum Watertank is gevestigd in gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier in Rotterdam. Otto Reuchlinweg 45.

Bel voor een rondleiding in het werkcentrum Watertank:
010 4841722

30 augustus 2004

Meer en meer nadert deze website zijn definitieve vorm. Zoals het hele project een voortdurend zoeken is naar de juiste balans tussen inhoud en vorm, zo verloopt ook het samenstellen en het bouwen van de website. Het zijn eigenlijk altijd dezelfde vragen die beantwoord moeten worden. Waar gaat het over, wat wil je uitdragen en hoe?
Naast zorg en aandacht voor de website werk ik ondertussen gestaag door aan allerlei andere activiteiten om Watertanks in New York: de Kunst van Water tot een goed en succesvol einde te brengen. Zo hoop ik binnen niet al te lange tijd op deze plek de opening van het Werkcentrum Watertank aan te kondigen.

Dit werkcentrum Watertank wordt gehuisvest in gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier in Rotterdam. Vanuit dit werkcentrum zullen alle activiteiten die verder nog in het kader van Watertanks in New York: de Kunst van Water plaatsvinden worden georganiseerd en uitgevoerd. Het is de bedoeling dit werkcentrum gedurende één of twee dagen per week open te stellen voor publiek.
Binnenkort is ook de stichting Watertank een feit. Op dit moment is de stichting in oprichting, maar als alle formaliteiten zijn afgehandeld, beschikt het project over een eigen stichting. Nu Watertanks in New York: de Kunst van Water het laatste jaar ingaat is het fijn om te merken dat steeds meer mensen enthousiast en bereid zijn actief bij te dragen aan de eindmanifestatie in 2005. In deze manifestatie komen alle onderdelen van Watertanks in New York: de Kunst van Water die ik in de afgelopen jaren eerst afzonderlijk heb uitgewerkt bij elkaar, met als apotheose de installatie van twee New Yorkse watertanks op het dak van het gebouw Montevideo aan de Wilhelminapier in Rotterdam.
De bekendheid van het project neemt toe. Behalve het boek ‘Hoog Water’ (Ineke Hauer, uitgeverij Ad. Donker Rotterdam) dat alweer enige tijd te koop is in de boekhandel, is onlangs het boek ‘Hoog boven Rotterdam’ uitgebracht door de stichting Wolkenkrabbers Rotterdam. In dit boek is een hoofdstuk, geschreven door Ben Maandag, gewijd aan Watertanks in New York: de Kunst van Water.
Hoog boven Rotterdam is verkrijgbaar in de boekhandel.

17 augustus 2004

Sinds 1 augustus is deze website actief. Het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam ondersteunt Watertanks in New York: de Kunst van Water onder andere door middel van subsidiëring van deze website. Daardoor heb ik de technische vormgeving van de site uit handen kunnen geven aan Marco Douma (Beeldhonger webdesign).
Alle hoofdstukken, behalve de hoofdstukken over het werkcentrum en beeld, woord en geluid, zijn nu ingevuld. Zowel aan de teksten als aan de beelden wordt nog steeds gewerkt. Het streven is het project ook op de website in al zijn facetten optimaal tot zijn recht te laten komen.

1 augustus 2004

Watertanks in New York: de Kunst van Water is een project van Ineke Hauer. Dit project heeft de watertanks op de daken van gebouwen in New York als thema.
In New York staan zo'n 15.000 tot 20.000 watertanks op de daken.

Deze website is het digitale werkcahier van het project. In de hoofdstukken ‘Op de huid gezien’ tot en met ‘Contactinformatie’ staat alle informatie over het ontstaan, de uitgangspunten en de ontwikkeling van Watertanks in New York: de Kunst van Water. In dit hoofdstuk ‘Stand van zaken’ is alle actuele informatie over het project te lezen. De informatie wordt elke vier tot zes weken bijgewerkt. Iedereen die geïnteresseerd is in het project kan het zo op de voet volgen.